Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Η στοματική υγιεινή στο σκύλο.











Η στοματική υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους τετράποδους φίλους μας καθώς πέρα από την καθαρή αναπνοή  βοηθά καθοριστικά στην καλή  τους υγεία.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι χωρίς την κατάλληλη στοματική φροντίδα μπορούν να ξεκινήσουν πολλά προβλήματα υγείας στο σκύλο ,που με τη σειρά τους να καταλήξουν σε ακόμα μεγαλύτερα.

Αυτό συμβαίνει γιατί στη στοματική κοιλότητα βρίσκονται πολλοί μικροοργανισμοί  ,οι οποίοι αναπαράγονται και με την κυκλοφορία του αίματος μπορούν να μεταφερθούν και να προκαλέσουν μολύνσεις και βλάβες σε όργανα όπως τα νεφρά ,οι πνεύμονες ,το ήπαρ αλλά και η καρδιά.

Η φροντίδα και η υγιεινή των δοντιών είναι μια ασπίδα προστασίας  από πάρα πολλούς κινδύνους.

Με το συχνό βούρτσισμα ,την καθαριότητα και την επιμελή φροντίδα  θα προστατεύσετε το σκύλο σας από πολλά οδοντικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν και σε πιο σοβαρά θέματα υγείας.

Επίσης θα καταφέρετε να τον γλιτώσετε από τις πολλές αναισθησίες που θα χρειαστεί να κάνει ο κτηνίατρος προκειμένου να  φροντίσει και να καθαρίσει τα δόντια του σκύλου σας.

Εκείνο που πρέπει να θυμάστε είναι πως η  φροντίδα των δοντιών του πρέπει να είναι μια συχνή τακτική συνήθεια που δεν πρέπει να αμελείτε.



Πως να κρατήσετε τα δόντια του σκύλου σας υγιή ;

Για τους περισσότερους από εμάς ίσως φαντάζει δύσκολο το να ασχοληθούμε με αυτό και πολύ περισσότερο να πείσουμε το σκύλο να καθίσει να του βουρτσίσουμε τα δόντια.

Κι όμως είναι απλά μια συνήθεια που θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας αρκεί να καταλάβουμε τη σπουδαιότητα της αλλά και τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουμε στην υγεία του σκύλου μας.

Αν και το ιδανικό είναι να βουρτσίζονται τα δόντια του σκύλου καθημερινά ,ακόμα και τρεις φόρες βούρτσισμα δοντιών την εβδομάδα μπορεί να φέρει πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα.

Πως γίνεται το βούρτσισμα των δοντιών ;

1 . Ξεκινήστε να βουρτσίζετε τα δόντια τους από μικρή ηλικία.Όσο πιο νωρίς συνηθίσουν στο βούρτσισμα και γενικά στην εξέταση του στόματος ,τόσο πιο εύκολα θα μάθουν να ανέχονται αυτή τη συνήθεια.
 Ωστόσο  ,ακόμα κι αν δεν την αρχίσετε από μικρή ηλικία ποτέ δεν είναι αργά για να τον μάθετε να σας αφήνει να βουρτσίζετε τα δόντια του αρκεί να έχετε υπομονή και τρόπο.

2 .Μην αρχίσετε αμέσως από την πρώτη μέρα το βούρτσισμα γιατί είναι σίγουρο ότι ο σκύλος σας θα αντιδράσει.
Πρέπει να τον συνηθίσετε σιγά σιγά και να τον πείσετε ότι αυτό που πάτε να κάνετε θα έχει γι΄ αυτόν καλό αποτέλεσμα και θα τελειώνει με μια θετική εμπειρία.
Είναι πολύ βασικό να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του.


3 .Μάθετε τον αρχικά να δέχεται το άνοιγμα του στόματος του και την εξέταση της στοματικής κοιλότητας από σας..
Για να γίνει αυτό πρέπει να αρχίσετε να το κάνετε καθημερινά  και να του αφήνει  πάντα μια καλή εντύπωση.
Να τον επιβραβεύετε πάντα όταν παραμένει ήρεμος και ανταποκρίνεται θετικά.
Να είστε πάντα ήρεμοι και να του μιλάτε καθησυχαστικά γιατί βρίσκεται σε μια άβολη και ασυνήθιστη γι αυτόν κατάσταση.

4. Δώστε του να μυρίσει και να γλύψει την ειδική οδοντόπαστα για σκύλους.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλές σε πολύ ελκυστικές γι αυτούς γεύσεις.
Δοκιμάστε να βάλετε λίγη στο χέρι σας και να του κάνετε μ αυτή λίγο μασάζ στα δόντια για να εξοικειωθεί με τη γεύση αλλά και με την αίσθηση.

5.Αφού συνηθίσει την εξέταση και την οδοντόπαστα ,ήρθε η ώρα της οδοντόβουρτσας.
Βάλτε λίγη οδοντόπαστα επάνω ,αφήστε τον να την μυρίσει , σπρώξτε απαλά το βουρτσάκι μέσα στο στόμα, και βουρτσίστε χρησιμοποιώντας απαλές κινήσεις.
Δε χρειάζεται πολλή ώρα αλλά προσπαθήστε να πάει η οδοντόκρεμα παντού.
Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες για σκύλους ,όπως επίσης και κάποιες που φοριούνται σα γάντι στο δάχτυλό σας ,ενώ  χρήσιμες μπορεί να είναι και οι μικρές παιδικές οδοντόβουρτσες.
Αν όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα ,τότε ακόμα και μια γάζα τυλιγμένη γύρω από το δάχτυλό σας μπορεί να κάνει τη δουλειά αυτή σαν αυτοσχέδια οδοντόβουρτσα.




ΠΡΟΣΟΧΗ : Μη χρησιμοποιείτε ποτέ οδοντόκρεμα για ανθρώπους ,γιατί μπορεί να προκαλέσετε σοβαρό πρόβλημα στο σκύλο σας !
Οι οδοντόκρεμες για σκύλους δεν αφρίζουν και δεν ξεπλένονται και μπορούν να καταποθούν.
Δε συμβαίνει το ίδιο με τις ανθρώπινες οδοντόκρεμες που μπορούν να γίνουν πολύ επικύνδηνες για το σκύλο σας.
Μη χρησιμοποιείτε επίσης παλιές δικές σας οδοντόβουρτσες !
Είναι πολύ σημαντικό για την υγιεινή του να έχει τη δική του αποκλειστική οδοντόβουρτσα.

Εναλλακτικές βοηθητικές μέθοδοι.

Αν και καμιά απολύτως μέθοδος δε μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα ,ωστόσο υπάρχουν και σκύλοι που δε δέχονται το βούρτσισμα των δοντιών τους.

Οι βοηθητικές αυτές μέθοδοι μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια σε αυτούς αλλά και να βελτιώσουν και να προστατεύσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση των δοντιών στους σκύλους που οι ιδιοκτήτες τους βουρτσίζουν τα δόντια λειτουργώντας συνδιαστικά.

1. Ειδικές οδοντόκρεμες-τζελ που δε χρειάζονται βούρτσισμα.
Οι ειδικές αυτές οδοντόκρεμες  χρησιμοποιούνται αραιότερα χρονικά και έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με μια απλή εφαρμογή χωρίς βούρτσισμα.
Κολλάνε πάνω στα ούλα και τα δόντια και περιέχουν ειδικά ένζυμα που δουλεύουν και καθαρίζουν από μόνα τους.
Οι οδοντόπαστες αυτές λειτουργούν ακόμα καλύτερα αν λίγη ώρα μετά δώσετε στο σκύλο σας κάτι σκληρό να μασήσει.

2.Ειδικά καθαριστικά στικ για μάσημα.
Πρόκειται για ειδικά ραβδάκια που τρώγονται κανονικά από το σκύλο και καθαρίζουν ταυτόχρονα τα δόντια καθώς τα μασά.
Μετά το γεύμα ένα τέτοιο ραβδάκι είναι βοηθητικό στο καθάρισμα των δοντιών και οι περισσότεροι σκύλοι το βρίσκουν πολύ ελκυστικό και το περιμένουν.
Προσοχή στην αγορά τέτοιων καθαριστικών στικ αλλά και στη συχνότητα με την οποία τα δίνετε.

3. Ειδικά προιόντα για μάσημα.
Δώστε του κάποια από τα προιόντα που υπάρχουν στο εμπόριο για να μασάει.
Υπάρχει τεράστια γκάμα από πλαστικά ,δερμάτινα κλπ. παιγνίδια που μπορείτε να του δώσετε να μασήσει.
Υπάρχουν επίσης κάποια που είναι βρώσιμα σε σχήμα κόκαλου,κόμπου και άλλα.
Τα προιόντα αυτά βοηθούν στο να παραμένουν τα δόντια καθαρά ,και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ανίας των σκύλων και στην εκτόνωσή τους.
Ό,τι κι αν επιλέξετε όμως να είστε εξαιρετικά προσεχτικοί στην επιλογή σας τόσο στο μέγεθος όσο και στα συστατικά τους.
Επίσης μην αφήνετε το σκύλο σας να μασάει πολυκαιρισμένα τέτοια βρώσιμα παιγνίδια ,που είχε παρατήσει μισοφαγωμένα σε κάποια γωνιά ,καθώς μπορεί να έχουν μαζευτεί μικρόβια και μύκητες.

4.Οι κροκέτες της ξηράς τροφής βοηθούν στο να κρατηθούν υγιή τα δόντια του σκύλου σας ,καθώς χρειάζονται μάσημα και εξασκούν περισσότερο τα δόντια.
Αν όμως ο σκύλος σας τρώει μαλακές τροφές είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε το στόμα του μετά το γεύμα,ή τουλάχιστον όσο συχνότερα μπορείτε.

5.Η σωστή διατροφή είναι σίγουρα ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και των δοντιών ,καθώς ο σκύλος λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για τη διατήρηση τους και συμβάλει φυσικά στη γενικότερη καλή κατάσταση της υγείας του.


Να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι ο πιο μεγάλος σας σύμμαχος γι αυτό μην παραλείπετε τον τακτικό εβδομαδιαίο έλεγχο των δοντιών του από εσάς !

Εξετάστε ο ίδιος το σκύλος σας και προλάβετε η ανακαλύψτε οτιδήποτε σας φαίνεται αφύσικο πριν από οποιονδήποτε άλλον.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας αμέσως μόλις διαπιστώσετε κάτι που δε σας φαίνεται φυσιολογικό και συνενοηθείτε μαζί του για κάποιο επαγγελματικό καθαρισμό όταν εκείνος το κρίνει απαραίτητο .

Ο καθαρισμός των  δοντιών στον κτηνίατρο απαιτεί αναισθησία για να μπορέσει να καθαριστεί με εργαλεία η πλάκα ή να φτιαχτεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

Βάλτε στην καθημερινότητα σας την υγιεινή των δοντιών του καλύτερου σας φίλου και αναλογιστείτε πόσο μεγάλο καλό κάνετε στη υγεία του.

Κι αν δεν πειστήκατε ακόμα ακούστε και αυτό :
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι που οι κηδεμόνες  τους βούρτσιζαν τα δόντια τους τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα αποδείχθηκαν μακροβιότεροι  από εκείνους που δεν πρόσεχαν την υγιεινή των δοντιών τους !

Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι είχαν  μέσο όρο πέντε χρόνια ζωής παραπάνω !

Δεν αξίζει πραγματικά να το προσέξετε ;

Η υγιεινή των δοντιών και του στόματος συντελεί στη γενικότερη καλή φυσική κατάσταση του αγαπημένου μας φίλου και ταυτόχρονα του χαρίζει  καλύτερη υγεία και μακροζωία !






Λία Αγγελοπούλου                                                 

                                                                                                     dog side stories