Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Οι αισθήσεις του σκύλου : Η γεύση


                     
                                            


Η γεύση στους σκύλους δεν είναι από τις πολύ αναπτυγμένες αισθήσεις. και είναι στενά συνδεδεμένη όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους ,με την αίσθηση της όσφρησης.

Η διαφορά εντοπίζεται στο ότι οι σκύλοι προτιμούν περισσότερο οτιδήποτε έχει πιο έντονη και και δυνατή γεύση.

Αντίθετα δε θα προτιμήσουν κάτι που δεν έχει έντονη οσμή και γεύση.

Συγκριτικά με τον άνθρωπο η γεύση του σκύλου είναι πιο περιορισμένη.

Ο σκύλος έχει περίπου 1.700 γευστικούς υποδοχείς ,ενώ ο άνθρωπος 9.000 !

Αυτός είναι και ο λόγος που ουσιαστικά οι σκύλοι δε δείχνουν μεγάλη επιλογή στις γεύσεις και καταναλώνουν με μεγάλη ευκολία τα πάντα,με πιο μεγάλη προτίμηση στις έντονες γεύσεις.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι πρόγονοι των σκύλων όταν έψαχναν την τροφή τους στη φύση, ήταν αναγκασμένοι να κυνηγήσουν,να σκοτώσουν και να καταναλώσουν το θήραμά τους ανεξάρτητα από τη γεύση που θα είχε.

 Οι δέκτες της γεύσης είναι τοποθετημένοι στις θηλές της γλώσσας τους.

Υπάρχουν επίσης υποδοχείς γεύσης στον ουρανίσκο που συνδέονται και με την αίσθηση της όσφρησης,ενώ στην άκρη της γλώσσας βρίσκονται υποδοχείς που είναι πιο ευαίσθητοι
στην αναγνώριση γεύσης που που έχει να κάνει με το νερό.

Ουσιαστικά ο σκύλος μπορεί να γευτεί και να ξεχωρίσει το ξινό,το γλυκό ,το αλμυρό και το πικρό,αλλά με τόσους λίγους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα του δε διακρίνει πολλά πράγματα.

Ο άνθρωπος έχει αναπτύξει ισχυρή θετική ανταπόκριση στο αλάτι καθώς αποτελεί βασικό συστατικό
στη διατροφή του κι επομένως του είναι ευχάριστο και επιθυμεί να το προσθέτει σε αυτήν.

Αντίθετα η διατροφή των σκύλων περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κρέατος.
Σαν σαρκοφάγα όταν βρίσκονταν στην άγρια φύση τρέφονταν περισσότερο με ωμό κρέας στο οποίο η περιεκτικότητα σε νάτριο ήταν πολύ μεγάλη.
Η φύση λοιπόν προνόησε ώστε να  να μην αναπτυχθούν γευστικοί υποδοχείς στη γλώσσα με
έντονη επιθυμία για αλάτι.

Η ευχαρίστηση,η δυσαρέσκειa και η διαφορετικότητα είναι οι καταστάσεις που διακρίνει μέσω της γεύσης ο σκύλος.

Οι αίσθηση της δυσάρεστης γεύσης αναπτύχθηκε ώστε να αναγνωρίζει ο σκύλος ποιες είναι βλαβερές τροφές ώστε να τις αποφεύγει.

Τα μικρά κουτάβια αμέσως μόλις απογαλακτιστούν ξεκινούν να δοκιμάζουν και να εξερευνούν με τη γεύση,προσπαθώντας να καταλάβουν τι απ όλα αυτά μπορούν να φάνε και τι όχι.

Μεγάλη προσοχή όταν το σκυλάκι σας βρίσκεται στην ηλικία αυτή.

Οταν ό σκύλος έχει έντονη παραγωγή σάλιου στη θέα μιας τροφής ,αυτό συμβαίνει λόγω της όρασης και της όσφρησης μαζί.

Η αίσθηση της όσφρησης λειτουργεί βοηθητικά στην αίσθησης της γεύσης και αλληλοσύνδεόνται.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο σκύλος έχει μεγάλη ευκολία στο να καταναλώνει τα πάντα με μεγάλο σύμμαχο την έντονη όσφρηση,κι αυτό εξηγεί γιατί τον βλέπουμε πολλές φορές να μασουλάει τα πιο απίθανα πράγματα αρκεί να έχουν έντονη μυρωδιά.



Λία Αγγελοπούλου              



                                                                                    dog side stories