Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Οι αισθήσεις του σκύλου : Η έκτη αίσθηση !



                            





Εκτός από τις πέντε γνωστές αισθήσεις ,οι σκύλοι διαθέτουν και μία ακόμα αίσθηση η οποία δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί ,όμως όλοι ανεξαιρέτως την έχουμε παρατηρήσει.

Είναι η αποκαλούμενη έκτη αίσθηση !

Θα μπορούσαμε με ένα πολύ απλό τρόπο να την ονομάσουμε ένστικτο,όμως σίγουρα είναι κάτι πολύ πιο δυνατό από αυτό.

'Ολοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται την αφιξή των αγαπημένων τους αρκετά  νωρίτερα από τη στιγμή που θα εμφανιστούν μπροστά τους.

Είτε γυρίζετε από τη δουλειά σας,είτε από μακρινό ταξίδι ο σκύλος σας θα έχει ήδη καταλάβει τον ερχομό σας και θα σας περιμένει πίσω από την πόρτα.

Άκόμα κι αν έρθετε με άλλο αυτοκίνητο,με ταξί η με τα πόδια...πάλι θα βρείτε το σκύλο σας να σας περιμένει πίσω από την πόρτα.

Κατά τον ίδιο τρόπο ο σκύλος που βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο πηγαίνοντας βόλτα,
αντιλαμβάνεται το πλησίασμα στο σπίτι του ,ακόμα κι αν δε κάνετε καμιά κίνηση για να του το δείξετε ,ακόμα κι αν έχετε κλειστά παράθυρα κλπ.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι σκύλοι είναι πολύ παρατηρητικοί κι ότι ταυτόχρονα μπορούν να ξεχωρίσουν με τις πολύ δυνατές αισθήσεις της ακοής και της όσφρησης τους ήχους πχ του αυτοκινήτου του ιδιοκτήτη τους η τη μυρωδιά του.

Όμως ...σε μια πολύβοη πόλη με τόσα αυτοκίνητα και τόσους ήχους και μυρωδιές,είναι εντελώς αδύνατο ο σκύλος να ξεχωρίσει αυτές που ανήκουν στον ιδιοκτήτη του.

Είναι γεγονός επίσης ότι οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν τον κίνδυνο και να προειδοποιήσουν γι αυτόν.

Αντιλαμβάνονται νωρίτερα την καταιγίδα πριν ξεσπάσει και εκδηλώνουν ανησυχία ,άλλοι τριγυρίζουν νευρικά ,κάποιοι κλαψουρίζουν ,άλλοι κρύβονται.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μυρίζοντας τον αέρα,και βλέποντας τη θερμοκρασία επηρεάζονται από τα ηλεκρομαγνητικά κύματα ,όμως κανένας δε μπορεί να καταλήξει σε αυτό με σιγουριά

Για τους άγριους προγόνους τους αυτή η αίσθηση ήταν εξαιρετικής σημασίας ,αφού τους βοηθούσε στο να επιβιώσουν.

Με τον ίδιο τρόπο οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν σεισμούς ή άλλες καταστροφές και να προειδοποιήσουν.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι οι σκύλοι εκδηλώνουν ανησυχία ακόμα και σε ατυχήματα η ασθένειες των ιδιοκτητών τους.

Είναι εντυπωσιακό  ότι σύμφωνα με τελευταίες μελέτες οι σκύλοι είναι δυνατόν να εντοπίσουν ακόμα και την ύπαρξη καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο δεμένος είναι ένας σκύλος με τον ιδιοκτήτη του,τόσο πιο έντονα θα εκδηλώσει αυτή τη συμπεριφορά.

Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται κινδύνους που εμείς δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε.

Σίγουρα σε αυτό τους βοηθούν οι πολύ οξυμένες αισθήσεις τους !

'Όμως πέρα από κεί η έκτη αίσθηση η ένστικτο ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί αυτή τους η ικανότητα ,παραμένει αξιοθαύμαστη !

Και δεν είναι παράξενο πως έχοντας μια τέτοια ικανότητα μπορούν να νιώθουν και να αντιλαμβάνονται όλα όσα κρύβουμε στη ψυχή μας !





Λία Αγγελοπούλου        


                                                                                                               dog side stories