Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Οι αισθήσεις των σκύλων : Η αφή.





Η αίσθηση της αφής   είναι πολύ σημαντική για το σκύλο όπως είναι και για τον άνθρωπο.

Είναι μάλιστα μια από τις σημαντικότερες αισθήσεις.

Τα νεογέννητα κουτάβια έχουν  αισθητήρες αφής στα πρόσωπά τους ώστε να εντοπίσουν τη μητέρα τους και να αρχίσουν να θηλάζουν.

Η αίσθηση της αφής τους χρησιμεύει σε όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής τους τόσο στην εκπαίδευση αλλά και στην επιβράβευση.

Οι σκύλοι όπως όλα τα θηλαστικά είναι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία και τον πόνο και έχουν υποδοχείς αφής σε όλο τους το σώμα.

Σημαντικοί υποδοχείς αφής είναι τα μουστάκια,τα φρύδια ,το γένι  του σκύλου ενώ οι πιο ευαίσθητοι υποδοχείς βρίσκονται στα πέλματα.

Τα μουστάκια είναι πολύπλοκα όργανα ανίχνευσης.
Είναι πολύ πιο άκαμπτα και μεγαλύτερα από τις υπόλοιπες τρίχες, βρίσκονται τοποθετημένα πολύ βαθιά στο δέρμα και έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων του υποδοχέα στη βάση τους.
Αυτό τους επιτρέπει να ανιχνεύουν τον αέρα,τις δονήσεις και τα αντικείμενα στο σκοτάδι.

Τα μαξιλαράκια των ποδιών έχουν  αισθητήρια νεύρα που ανταποκρίνονται στις δονήσεις.

Οι σκύλοι δε χρειάζεται να αισθάνονται περιβαντολλογικά ερεθίσματα απευθείας στο δέρμα τους γιατί κάθε τρίχα του σώματος τους έχει ένα υποδοχέα νεύρου στη βάση της.

Το δέρμα των σκύλων λειτουργεί επίσης σαν άμυνα του σώματος ενάντια στα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς,ενώ ταυτόχρονα βοηθά στο έλεγχο της υγρασίας προστατεύοντας το σώμα από ακραίες θερμοκρασίες.


Οι σκύλοι χρησιμοποιούν την αφή και για την επικοινωνία τους και αυτός είναι ένας ακόμα παράγοντας που τονίζει τη σπουδαιότητα της.

Οι σκύλοι επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τους κηδεμόνες τους μέσα από τα αγγίγματα
 και την επαφή,ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύουν κι εκπαιδεύονται ,επιβραβεύουν και επιβραβεύονται.

Οι κηδεμόνες πρέπει να γνωρίζουν πού αρέσει στο σκυλί τους να το αγγίζουν.

Το άγγιγμα και το χάδι  είναι εξαιρετικά σημαντικά και διευκολύνουν τόσο την επικοινωνία όσο και την επαφή ενώ ενισχύουν το δέσιμο με τον κηδεμόνα.

Στα σκυλιά αρέσει το χάδι και έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί πολύ ευεργετικά γι' αυτά  ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους.

Είναι  πολύ γνωστό ότι η αρτηριακή πίεση ενός ανθρώπου που χαιδεύει ένα σκύλο είναι καλύτερη  και ο θεραπευτικός ρόλος των σκύλων έχει πλέον αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο.

Η ευεργετική αυτή δράση του αγγίγματος και του χαδιού λειτουργεί αμφίδρομα και έχει το ίδιο σημαντικά αποτελέσματα και στο σκύλο που τον χαιδεύει κηδεμόνας του.

Οι σκύλοι αγαπούν να χώνονται στην αγκαλιά του κηδεμόνα τους  και να κοιμούνται
 ακουμπώντας τον ,γιατί η αίσθηση της αφής ενισχύει το δέσιμο τους και την επικοινωνία τους και τους κάνει να αισθάνονται πολύ όμορφα.

Η αφή είναι  πέρα από μια αναπτυγμένη αίσθηση, μια πολύ σημαντική γέφυρα επικοινωνίας !





Λία Αγγελοπούλου                                            



                                                                                                        dog side stories