Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Η αλλαγή τριχώματος.








Η αλλαγή του τριχώματος του σκύλου είναι μια κατάσταση που πολλές φορές προβληματίζει τους κηδεμόνες των υπέροχων φίλων μας.

Είναι όμως μια διαδικασία απόλυτα φυσιολογική αλλά και απαραίτητη γι' αυτούς.

Τι ακριβώς είναι η αλλαγή του τριχώματος και γιατί συμβαίνει ;

Η αλλαγή της θερμοκρασίας από κρύο σε ζέστη και το αντίστροφο είναι ο λόγος που ενεργοποιεί τη διαδικασία αυτή στον οργανισμό του σκύλου.

Η αλλαγή του τριχώματος είναι ένας μηχανισμός που ανέπτυξε η φύση στο σκύλο  με σκοπό να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στο κρύο ή τη ζέστη.




Το τρίχωμα του σκύλου αποτελείται από τον εξωτερικό μανδύα με σκληρές τρίχες και από έναν υπομανδύα με μαλακότερες τρίχες στο εσωτερικό.

Ανάλογα με την εποχή οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να αντικαθιστούν το παλιό τρίχωμα με το καινούριο.

Το τρίχωμά τους ανακατανέμεται ομοιόμορφα.

Αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορούμε να το παρατηρήσουμε σε σκύλους με μακρύ τρίχωμα,ενώ σε σκύλους με κοντό η ακόμα και κουρεμένο είναι πολύ λιγότερο ορατό.

Ο φυσικός αυτός μηχανισμός δεν είναι απαραίτητο να ακολουθεί τους ρυθμούς της εποχής για τον απλούστατο λόγο ότι έχει να κάνει με την θερμοκρασία.

Ετσι αντιμετωπίζουμε συχνά το φαινόμενο  οι σκύλοι μας να ανανεώνουν το τρίχωμά τους ( μαδάνε) σε όλη τη διάρκεια του χρόνου,ανεξάρτητα από την εποχή.

Προς μεγάλη λύπη των κηδεμόνων τους πάρα πολλοί είναι οι σκύλοι που κάνουν διαρκή ανανέωση του τριχώματος με αποτέλεσμα να γεμίζει όλο το σπίτι με τρίχες.

Να τονιστεί εδώ ότι η ανανέωση του τριχώματος είναι απαραίτητη για όλους τους σκύλους ανεξάρτητα αν προέρχονται από κρύα κλίματα ή όχι.





Αυτό συμβαίνει γιατί οι σκύλοι που μένουν μέσα στο σπίτι δεν προσπαθούν να ρυθμίσουν  τη σύνθεση του τριχώματος σύμφωνα με την εξωτερική θερμοκρασία (πχ κρύο),αλλά προσπαθούν να τη ρυθμίσουν σύμφωνα με τη θερμοκρασία που υπάρχει μέσα στο σπίτι (ζέστη) και που είναι τεχνητή.

Σκύλοι που ζουν στο εξωτερικό του σπιτιού από μικροί δεν φοβούνται τόσο το κρύο και δεν έχουν τόσα προβλήματα με αυτό, καθώς έχουν προσαρμόσει το τρίχωμά τους ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες και θερμοκρασίες.

Αντίθετα οι σκύλοι που περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι και ζουν μέσα σε αυτό,είναι περισσότερο ευαίσθητοι στην έκθεση στο κρύο.

Είναι φυσικό ένας σκύλος που περνά το χειμώνα μέσα στο σπίτι και στη ζέστη ή κοντά στο καλοριφέρ,να παρουσιάσει προβλήματα αν τον εκθέσουμε απότομα σε κρύες εξωτερικές συνθήκες.

Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας είναι επιζήμιες για την υγεία των σκύλων.

Γι αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε ένα σκυλάκι με παλτουδάκι το χειμώνα,σκεφτείτε ότι δεν είναι τόσο παράξενο,αφού χρειάζεται επιπλέον προστασία κατά την έξοδό του  μια παγωμένη χειμωνιάτικη μέρα.

Επίσης όταν οι σκύλοι ανανεώνουν το τρίχωμά τους είναι πιο ευαίσθητοι σε αλλεργίες και αν δεν πάρουν την απαραίτητη φροντίδα μπορεί να εμφανίσουν κνησμό ή εξανθήματα που πιθανόν να επιμένουν για καιρό.







Προκειμένου να βοηθήσουμε τους σκύλους να ανανεώσουν το τρίχωμά τους και για  να τους κρατήσουμε υγιείς,πρέπει να τους βουρτσίζουμε ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος και ανάλογα με τη φυλή,καθώς επίσης να τους κάνουμε μπάνιο κατά την εποχή της ανανέωσης.

 Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε ν' απομακρυνθεί το παλιό τρίχωμα .

Οι νεκρές τρίχες δε φεύγουν πάντα από μόνες τους,γι' αυτό είναι απαραίτητο το βούρτσισμα ώστε να βοηθήσουμε το σκύλο μας να απαλλαγεί από το παλιό τρίχωμα και να μπορέσει να αναπτυχθεί το νέο.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να επιλέγετε την κατάλληλη βούρτσα  και χτένα ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος του σκύλου σας !

Μην αμελείτε να χτενίζετε και να βουρτσίζετε το σκύλο σας ανεξάρτητα αν έχει μακρύ ή κοντό τρίχωμα,σε οποιαδήποτε φυλή ή μη  και αν ανήκει.

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον βοηθήσετε να ανανεώσει το τρίχωμά του και να συμβάλετε στην καλή του υγεία.

Ταυτόχρονα περιορίζετε και ελέγχετε όσο αυτό είναι δυνατό το  σκόρπισμα των τριχών σε όλο το σπίτι.

Να θυμάστε ότι το υγιές δέρμα και τρίχωμα είναι ο καθρέφτης της υγείας του σκύλου μας !





Λία Αγγελοπούλου                                          


                                                                                                     dog side stories