Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Τα οφέλη του Κουρκουμά στο σκύλο

 


Ο κουρκουμάς,με το επιστημονικό όνομα Curcuma longa ή Curcuma domestica,είναι ένα πολυετές φυτό με καταγωγή  από τη Νότιανατολική Ασία .
 
H κοινή του ονομασία είναι turmeric ,ενώ στην Ελλάδα είναι γνωστός και με το όνομα κιτρινόριζα.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται  εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδία και σε άλλες χάρες της Μέσης Ανατολής και  της Νοτιοανατλικής Ασίας σαν μπαχαρικό και συστατικό μαγειρικής  και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και τα μεγάλα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό του ανθρώπου.
 
Η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται ευρέως και στην Ιατρική.
 
  Η κουρκουμίνη που αποτελεί το κύριο  συστατικό του  κουρκουμά, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές  αλλά και αντισυπτικές ιδιότητες, πρόκειται  για ένα πανίσχυρο αντιφλεγμονώδες που μπορεί να καταπολεμήσει – μεταξύ άλλων- ασθένειες όπως: την αρθρίτιδα, τον διαβήτη, τον καρκίνο, αλλά και παθήσεις του ήπατος, όπως και γαστρεντερολογικά προβλήματα.
 
Αυτή η κίτρινη θαυματουργή,θεραπευτική σκόνη φτιάχνεται από την σύνθλιψη αποξηραμένων ριζωμάτων  από το ανθισμένο φυτό του κουρκουμά,το οποίο ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ.
 
Το έντονο κίτρινο χρώμα της ,προέρχεται από τα κουρκουμινοειδή (ενώσεις) που υπάρχουν σε αυτή.
 
Πάνω από 6.000 μελέτες έχουν αναδείξει τη πανίσχυρη δύναμη και την αξία του κουρκουμά !
 
Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα θαυματουργό φάρμακο όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τους σκύλους καθώς συμβάλει στην καλή διατήρηση της υγείας τους,θωρακίζει και προστατεύει τον οργανισμό τους.

Οφέλη του κουρκουμά.στο σκύλο .

Αντιφλεγμονώδης δράση
Τα αντιφλεγμονώδη που υπάρχουν στον  κουρκουμά, μπορούν να περιορίσουν τις φλεγμονές που έχει ένας σκύλος , να  προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο αλλά και να μειώσουν το πρήξιμο  και την ερυθρότητα. 
Για να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η αντιφλεγμονώδης δράση αρκεί να σκεφτούμε πως οι περισσότερες από τις πιο σημαντικές νόσους ....προκαλούνται από φλεγμονές (η αρθρίτιδα, η νεφρική νόσος, η οδοντική νόσος, η πεπτική νόσος,ο καρκίνος κι τόσες άλλες !)

Αντικαρκινικές ιδιότητες
  Ο κουρκουμάς με την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, πολεμά τις ελεύθερες ρίζες που έχουν την τάση να αντιδρούν σε σημαντικές οργανικές ουσίες όπως τα λιπαρά οξέα,οι πρωτείνες και το DNA και είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση πολλών ασθενειών και μορφών καρκίνου.
 Σύμφωνα με το Memorial Sloan Kettering Cancer Center, τα κουρκουμινοειδή που εμπεριέχονται στον κουρκουμά  έχουν την ιδιότητα να παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη όγκων,αλλά και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Οι σκύλοι μεγαλώνοντας γίνονται πιο ευαίσθητοι στην πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο και ο κουρκουμάς μπορεί να να σταθεί ιδιαίτερα ωφέλιμος στην πρόληψη του όταν δίνεται, με φειδώ και δεν υπάρχουν αντενδείξεις στο πεπτικό τους σύστημα.

Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
O  κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και σαν τέτοιο μπορεί να επιβραδύνει την εκφύλιση- γήρανση  και  ακόμα  να συμβάλει στην αύξηση της διάρκειας της ζωής,
 Η κουρκουμίνη προστατεύει επίσης τον εγκέφαλο,βελτιώνει τη μνήμη   και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης εκφυλιστικών ασθενειών του νευρικού συστήματος

Υγεία στης καρδιάς
Σύμφωνα με μελέτες η κουρκουμίνη έχει αντιπηκτικές ιδιότητες  κι έτσι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των θρόμβων αίματος στην καρδιά ,βελτιώνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα και συντελώντας τελικά στην καλύτερη υγεία της
 
Οστεοαθρίτιδα 
 Όσο οι σκύλοι μεγαλώνουν είναι πιο επιρρεπείς στις δύσκαμπτες ,αδύναμες αρθρώσεις και  την ρευματοειδή αθρίτιδα.
 Οι αντιφλεγμονώδης ιδιότητες της κουρκουμίνης είναι ιδιαίτερα ισχυρές ,με αποτέλεσμα να μειώνει τους πόνους που προκαλούνται από αρθρίτιδα ,να καταπραύνει τα συμπτώματα και να βελτιώνει την κίνηση.
Η συμπλήρωση της διατροφής του σκύλου με κουρκουμά ,μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα
και να του προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία και άνεση ,ιδιαίτερα κατά την περίοδο των χρυσών χρόνων του!

Δερματικές αλλεργίες
Σαν ισχυρό αντιλεγμονώδες ο κουρκουμάς  μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε δερματικές 
παθήσεις ,αλλεργίες και χρόνια κοκιώματα και να συμβάλει στην πιο γρήγορη ίαση τους !
 
Επούλωση πληγών 
Η κουρκουμίνη εκτός από αντιοξειδοτικές έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και ταυτόχρονα βοηθά στην επούλωση των πληγών.
 
 Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία γαστρεντερικών προβλημάτων.
Οι αντιφλεγμονώδης ιδιότητες του κουρκουμά μπορούν να  βοηθήσουν   στη θεραπεία της ασθένειας του φλεγμονώδους εντέρου (IBD) αλλά και σε άλλες πεπτικές και γαστρεντερικές παθήσεις και διαταραχές.
 
Συμβάλει στη καταπολέμηση σοβαρών  ασθενειών.
Μπορεί επίσης να καταπολεμήσει λόγω των ιδιοτήτων του, ασθένειες όπως ο διαβήτης,παθήσεις του ύπατος και άλλων σοβαρών ασθενειών.
 
 
Πώς να δώσετε στο σκύλο σας τον κουρκουμά.
Αν αποφασίσετε να εντάξετε το θαυματουργό αυτό μπαχαρικό στη διατροφή του σκύλου σας ,θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κουρκουμίνη  είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί όπως είναι από τον οργανισμό του ώστε να απελευθερώσει τις ιδιότητες της.
Γι΄αυτό είναι σημαντικό να συνδιάζουμε  την κουρκουμίνη με ένα υγιεινό λάδι πχ λάδι καρύδας ώστε να διευκολύνουμε την απορρόφηση.
Σύμφωνα με έρευνες έχει ανακαλυφθεί ότι ένα φυτοχημικό που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι ,η πιπερίνη αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης της κουρκουμίνης κατά 2.000%
Άλλος τρόπος είναι επίσης να το προσθέσετε μέσα στο φαγητό του την ώρα του μαγειρέματος,αν συνηθίζετε  να του μαγειρεύετε.
 
Εδώ είναι μια απλή συνταγή  για να φτιάξετε στο σπίτι μια χρυσή πάστα με κουρκουμά για να δίνετε στο σκύλο σας.

½ φλιτζάνι βιολογικό κουρκουμά σε σκόνη
1 ½ φλιτζάνι νερό (προτιμείστε φιλτραρισμένο)
1 ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι
¼ της κούπας βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης
 
 Οδηγίες
Σε ένα σκεύος αναμείξτε το νερό με τον κουρκουμά.
Αρχίστε με ένα ποτήρι νερό και προσθέστε εαν χρειάζεται.
Ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά για επτά με δεκα λεπτά,μέχρι να δημιουργηθεί μια παχιά πάστα.
Αν η πάστα είναι υγρή ,προσθέστε λίγο κουρκουμά και αφήστε στη φωτιά για λίγα λεπτά ακόμη.
Όταν η πάστα φτιαχτεί προσθέστε το λάδι καρύδας και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά
Αφού η πάστα κρυώσει αποθηκεύστε την σε σκεύος με καπάκι και βάλτε την στο ψυγείο ,όπου μπορείτε ιδανικά να την κρατήσετε για περίπου δύο εβδομάδες.
 
Την πάστα αυτή μπορείτε είτε να τη βάλετε απευθείας στο γεύμα τους ή να την αναμείξετε με 
νερό ,γιαούρτι ή κεφίρ.
Τα μικρόσωμα σκυλιά θα πρέπει να ξεκινήσουν με ¼ κουταλάκι του γλυκού την ημέρα
Τα μεσαίου μεγέθους σκυλιά με ½ κουταλάκι του γλυκού την ημέρα
Τα μεγαλόσωμα σκυλιά με ¾ κουταλάκι του γλυκού την ημέρα
Τα γιγάντια σκυλιά με 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα
 
ΠΡΟΣΟΧΗ : Κάποιοι σκύλοι δεν πρέπει να λαμβάνουν κουρκουμά.
Όσο θαυματουργές κι αν είναι οι ιδιότητες του ,πάντα αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια του σκύλου μας!
Ο κουρκουμάς  είναι ένα θερμό μπαχαρικό ,ένα μπαχαρικό δηλαδή που ανεβάζει τη θερμοκρασία.
Αν ο σκύλος σας δείχνει να ζεσταίνεται και να αναζητά μέρη για να δροσιστεί ,τότε  μην του δώσετε κουρκουμά.

Σαν ισχυρό αντιφλεγμονώδες ο κουρκουμάς είναι δυνατόν να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα όπως τα αντιφλεγμονώδη ή να επηρεάσει κάποιες χημιοθεραπείες.
Επίσης ο κουρκουμάς δεν πρέπει να δίνεται σε σκύλους με παθήσεις της χολής.
Αν ο σκύλος σας βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή ρωτήστε πρώτα τον κτηνίατρο σας πριν επιχειρήσετε να του δώσετε κουρκουμά. 

Να είστε προσεχτικοί και να μην κάνετε υπερβολές και  μην επιμείνετε να δώσετε κουρκουμά αν το πεπτικό σύστημα του σκύλου δεν τον δέχεται (συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα)
Όπως κάθε νέα εισαγωγή στη διατροφή του σκύλου ,θα πρέπει να γίνει σιγά σιγά και ρωτώντας πάντα τον κτηνίατρο σας,ο οποίος γνωρίζει και το ιστορικό της υγείας του σκύλου σας και είναι πάντα ο
σύμμαχός σας !
 
 Τα οφέλη της θαυματουργής ,χρυσής σκόνης του κουρκουμά είναι πολύτιμα  για το σκύλο ,μόνο όταν δίνεται με φειδώ,με προσοχή και με τον κατάλληλο τρόπο.
 
 

Λία Αγγελοπούλου


                                                                                                dog side stories