Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Γιατί ο σκύλος μου κυλιέται στο γρασίδι ;

 

 


Ένας σκύλος που κυλιέται στο γρασίδι κατά τη διάρκεια μιας βόλτας,σε μια εκδρομή ή ακόμα και μέσα στον κήπο του σπιτιού ,είναι κάτι που όλοι θα έχετε προσέξει.

Κάποιες φορές ίσως το βρίσκετε χαριτωμένο ή αστείο κι άλλες ενοχλητικό ...αν έχει προηγηθεί πχ ένα υπέροχο μπάνιο.

Γιατί όμως οι σκύλοι κυλιούνται στο γρασίδι και τι σημαίνει πραγματικά αυτή η συμπεριφορά ;

Οι λόγοι μπορεί να είναι αρκετοί  :

Καμουφλάζ 

Μέσα στο DNA των σκύλων υπάρχουν συμπεριφορές κληρονομημένες από τους προγόνους τους που κυνηγούσαν ελεύθεροι στη φύση.
Ακόμα κι αν πλέον οι σκύλοι ζουν μαζί μας κι έχουν μια εντελώς διαφορετική ζωή,αυτές οι συμπεριφορές βρίσκονται πάντα μέσα τους και τις επαναλαμβάνουν.
Είναι δηλαδή απόλυτα φυσιολογικές γι΄αυτούς !
Οι πρόγονοι των σκύλων,οι λύκοι κυλιόντουσαν στο γρασίδι προκειμένου να πάρουν την μυρωδιά των θηραμάτων που είχαν περάσει από εκεί.
Με το (καμουφλάζ) αυτό μπορούσαν να πλησιάσουν πιο κοντά την αγέλη των θηραμάτων χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και να κυνηγήσουν.
Αν λοιπόν κάποιος άλλος σκύλος ή  ζώο πέρασε από την περιοχή  κι άφησε την μυρωδιά του ή την μάρκαρε κάνοντας την ανάγκη του,τότε μπορεί ο σκύλος σας να κυλιστεί πάνω στο σημείο προκειμένου να καμουφλαριστεί με τη μυρωδιά του...για να το πλησιάσει περισσότερο.


Μαρκάρισμα.
Οι σκύλοι κυλιόνται πάνω στο γρασίδι προκειμένου να αφήσουν την μυρωδιά τους...να μαρκάρουν δηλαδή την περιοχή αυτή σαν δική τους.
Το ίδιο ακριβώς κάνουν κι όταν τρίβονται πάνω στα έπιπλα στο σπίτι.
Τρίβονται επίσης πάνω στους ανθρώπους προκειμένου να αφήσουν πάνω τους τη μυρωδιά τους και να τους...χαρακτηρίσουν έτσι σαν δικούς τους ανθρώπους.
Σαν ανθρώπους της αγέλης τους.
Όταν λοιπόν ο σκύλος κυλιέται στο γρασίδι.αφήνοντας την μυρωδιά του.....δηλώνει ότι αυτός ο χώρος είναι η δική του περιοχή.

 


Καθαρισμός
Πολλές φορές η αιτία που μπορεί ένας σκύλος να κυλιέται στο γρασίδι είναι επειδή θέλει να καθαρίσει τον εαυτό του  από κάτι που νιώθει ότι έχει επάνω του πχ λάσπη,βρώμα,χόρτα.
Με τον τρόπο αυτό απομακρύνει την βρωμιά και καθαρίζει το τρίχωμά του.


Αλλαγή αρώματος 
Μπορεί να έχετε κάνει ένα  μπάνιο τον αγαπημένο σας φίλο με ένα   σαμπουάν που μυρίζει υπέροχα κι όμως εκείνος τρέχει αμέσως μόλις τον αφήσετε και ...κυλιέται στο γρασίδι !
Όσο όμορφα κι αν μυρίζει ο σκύλος σας μετά το μπάνιο,εκείνος προτιμά την φυσική...μυρωδιά και κυλιέται στο γρασίδι για να την αποκτήσει ξανά !
Προσπαθεί δηλαδή να διώξει την μυρωδιά του σαμπουάν και να αποκτήσει ξανά...τη γνώριμη φυσική μυρωδιά του !

 
Φαγούρα
Ο σκύλος μπορεί να κυλιέται στο γρασίδι γιατί  έχει ...φαγούρα.
Πολλές φορές  ο σκύλος τρίβεται στο γρασίδι στην προσπάθεια του να ανακουφιστεί από την φαγούρα που τον φέρνει σε άβολη κατάσταση.
Θα μπορέσετε να αντιληφθείτε ότι πρόκειται για φαγούρα και όχι για παιγνίδι ή κάποιο άλλο λόγο,παρατηρώντας τις εκφράσεις του (αν δείχνει ενόχληση) και ελέγχοντας το σώμα του για τυχόν δερματικές παθήσεις,κοκκινίλες ή ακόμα και για παράσιτα (ψύλλους.τσιμπούρια κλπ)
 


Μασάζ
Στους σκύλους αρέσει πολύ το μασάζ.
Μπορεί λοιπόν ο σκύλος όταν κυλιέται στο γρασίδι να κάνει ...μασάζ καθώς έτσι νιώθει ωραία,ηρεμεί και αισθάνεται καλύτερα.
Παρατηρήστε την έκφραση του προσώπου του κι αν τον δείτε χαρούμενο να είτε σίγουροι ότι το απολαμβάνει.
 

 


Χτένισμα
Κι όμως!Ένας σκύλος μπορεί να κυλιέται στο γρασίδι προκειμένου να ...καλλωπιστεί  !
Όχι βέβαια με την έννοια που δίνουμε εμείς αλλά προσπαθεί...να χτενιστεί με έναν δικό του τρόπο.
Στην πραγματικότητα καθώς το τρίχωμα του ανανεώνεται  και υπάρχουν πολλές περιττές τρίχες ή ακόμα και κόμποι  που τον ενοχλούν,κυλιέται στο γρασίδι και προσπαθεί...να χτενιστεί με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.
 


Παιγνίδι
Τέλος ο σκύλος μπορεί να κυλιστεί πάνω στο γρασίδι όταν παίζει !
Όταν είναι πολύ χαρούμενος και απολαμβάνει το παιγνίδι έξω ,είναι πολύ πιθανό να κυλιστεί και πάνω στο γρασίδι εκφράζοντας τη χαρά και την παιγνιδιάρικη διάθεση του.
Και αυτό θα το καταλάβετε από τις εκφράσεις του προσώπου του ,καθώς θα μοιάζει σαν ο αγαπημένος σας φίλος να χαμογελά !


Για να μπορέσετε να καταλάβετε ποια είναι η πραγματική αιτία που ο σκύλος σας κυλιέται στο γρασίδι κάθε φορά,ένα είναι το μυστικό.
Να τον παρατηρήσετε !
Η γλώσσα του σώματος,οι εκφράσεις,οι κινήσεις  είναι αυτά που θα σας πουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τι ακριβώς νιώθει ο αγαπημένος σας φίλος.
Μάθετε να τον παρατηρείτε γιατί πραγματικά οι σκύλοι μας μιλούν και μας δείχνουν αυτό που αισθάνονται ή τους συμβαίνει.
Κι όσο πιο πολύ τους παρατηρούμε τόσο πιο πολύ βελτιώνουμε την επικοινωνία μεταξύ μας και τους καταλαβαίνουμε !



Λία Αγγελοπούλου



                                                                                                        Dog side stories