Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Μπορεί ο σκύλος να φάει γιαούρτι ;

 

 


 

 

Η θρεπτική αξία του γιαουρτιού  για τον άνθρωπο  είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
 
Το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνες,βιταμίνες,προβιοτικά,ασβέστιο και μεταλλικά στοιχεία που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα και σημαντικά για τον οργανισμό του.

 Μπορεί όμως και ο σκύλος να φάει γιαούρτι  και είναι το ίδιο θρεπτικό και ασφαλές γι΄αυτόν ; 
 
Είναι το γιαούρτι υγιεινό και ασφαλές για τον σκύλο ;
 
Ναι γιατί :
1..Είναι μια εξαιρετική πηγή φυσικής πρωτείνης και  είναι πλούσιο επίσης σε βιταμίνες, ,ασβέστιο που βοηθά την ενίσχυση των οστών,μαγνήσιο και λιπαρά οξέα.
 
2.Προβιοτικά : 
Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά ,ευεργετικά δηλαδή βακτήρια που βοηθούν στην αφομοίωση των τροφών ,  καταπολεμούν και απωθούν βλαβερούς ή παθογόνους μικροοργανισμούς  και συντελούν στην  καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος΄
 Ειδικά αν χρειαστεί ο σκύλος να πάρει αντιβίωση κάποια στιγμή,η λήψη γιαουρτιού με τα προβιοτικά που περιέχει ,βοηθά σημαντικά την χλωρίδα του εντέρου , και γενικότερα την  καλή λειτουργία και υγεία του  οργανισμού..

Το γιαούρτι έχει  ωφέλιμη κι ευεργετική δράση και στον οργανισμό του σκύλου όταν λαμβάνεται ανά περιόδους και σε μέτρια ποσότητα !

Όμως οι κτηνίατροι επισημαίνουν και προειδοποιούν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψην κι άλλες παράμετροι και να δίνεται  πάντα η απαραίτητη προσοχή καθώς υπάρχουν  και κάποιοι κίνδυνοι..

Κίνδυνοι
1.Το γιαούρτι όπως και όλα τα γαλακτοκομικά προιόντα περιέχει λακτόζη. 
   Ο οργανισμός πολλών σκύλων δυσκολεύεται να αφομοιώσει  την λακτόζη κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται πεπτικά προβλήματα που αναστατώνουν το γαστρεντερικό σύστημα όπως αέρια , εμετοί ή διάρροιες
Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στο σκύλο σας ,σταματήστε άμεσα τη χορήγηση του γιαουρτιού κι επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας,ώστε να σας βοηθήσει να επαναφέρετε την ισορροπία και να να χαλαρώσετε το στομάχι του .

2.Μεγάλη περιεκτικότητα  σε λιπαρά 
Για το λόγο αυτό  πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την ποσότητα  γιαουρτιού που χορηγείτε .
Αν ο σκύλος καταναλώνει  πολύ μεγάλη ποσότητα γιαουρτιού ,άρα και πολύ  μεγάλη ποσότητα λιπαρών, μπορεί να προκληθούν πεπτικές διαταραχές ,αύξηση του βάρους  και μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις και ασθένειες (π.χ παγκρεατίτιδα)

3.Πολλές ποικιλίες γιαουρτιού περιέχουν ζάχαρη,τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα πρόσθετα που μπορούν να βλάψουν το σκύλο.
Η ζάχαρη  που υπάρχει σε κάποια γιαούρτια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό του. 
Η συχνή ή μεγάλη  λήψη ζάχαρης μπορεί να επιφέρει εκτός από αύξηση του βάρους,αύξηση των σακχάρων στο αίμα και πτώση πίεσης του αίματος.
Η ξυλιτόλη είναι άλλη μία επικίνδυνη και τοξική ουσία για τους σκύλους που συναντάται σε πολλά ήδη διατροφής.
 Γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη ή σουκραλόζη,θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Διαβάζετε καλά τις ετικέτες και αποφύγετε ποικιλίες γιαουρτιών 
με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ,πολλά λιπαρά ή επιδόρπια γιαουρτιών .
Δεν είναι όλα τα γιαούρτια ασφαλή για τον αγαπημένο σας φίλο !
 
 

Ποιο γιαούρτι  είναι το πιο κατάλληλο;

Αφού έχετε μιλήσει με τον κτηνίατρο σας και δεν υπάρχει πρόβλημα στον οργανισμό του σκύλου σας. μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο γιαούρτι γι΄αυτόν..

 Το, Ελληνικό γιαούρτι είναι η καλύτερη επιλογή καθώς έχει χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης.
Ιδιαίτερα το πρόβειο και το κατσικίσιο Ελληνικό γιαούρτι αφομοιώνονται ευκολότερα από τον οργανισμό.

Αποφύγετε εντελώς γιαούρτια :
  Με πολλά λιπαρά.
  Με γλυκαντικές ουσίες.
  Με χρωστικές και αρωματικές ουσίες.
  Με φρούτα.(γιαούρτια του εμπορίου)
  Με σοκολάτα
  Επιδόρπια γιαουρτιού (δεν είναι γιαούρτια)

Το απλό γιαούρτι είναι το καλύτερο και το πιο υγιεινό για το σκύλο σας.

Δοσολογία.
Το γιαούρτι για να είναι ασφαλές και να  λειτουργήσει ευεργετικά για τον οργανισμό  του  χωρίς να προκαλέσει προβλήματα θα πρέπει να δίνεται με μέτρο.
Για τις μικρότερες φυλές  και τους μικρόσωμους σκύλους ,μία κουταλιά του γλυκού είναι μια ικανοποιητική ποσότητα ,ενώ για τους πιο μεγαλόσωμους ,μία κουταλιά της σούπας και αυξάνεται αναλογικά με το βάρος του σκύλου.
Η ποσότητα αυτή ημερησίως είναι αποδεκτή από τον οργανισμό ,αλλά συστήνεται να μη δίνεται καθημερινά για την αποφυγή αύξησης του βάρους.
Αν το δίνετε σαν σνακ του σκύλου είτε καθημερινά,είτε περιστασιακά εβδομαδιαία,προσμετρήστε την θερμιδική του αξία στο διαιτολόγιο του ,γιατί πρόκειται για πλήρης τροφή.
Φροντίστε να αποφύγετε τις υπερβολές και την μεγάλη κατανάλωση γιαουρτιού καθώς είναι μια απόλαυση για το σκύλο και να θυμάστε ότι η χορήγηση του πρέπει να γίνεται με μέτρο. 
 
Τρόποι χορήγησης.
Μπορείτε να το δίνετε μόνο του σαν σνακ,Οι περισσότεροι σκύλοι το λατρεύουν.
Μπορείτε να το ανακατέψετε με την ξηρά τροφή που δίνετε στον σκύλο σας ,κάποιοι σκύλοι το προτιμούν έτσι. 
Επίσης μπορείτε να το παγώσετε μέσα σε παγοκυψέλες,μόνο του ή με μικρά κομματάκια φρούτων και
να το προσφέρετε σαν (παγάκι-παγωτό) ,ένα δροσερό σνακ για το φίλο σας ιδιαίτερα τις πολύ θερμές περιόδους του καλοκαιριού.

Αν αποφασίσετε να εντάξετε τώρα το γιαούρτι στη διατροφή του σκύλου σας ,συμβουλευτείτε  πρώτα τον κτηνίατρο σας  και κατόπιν όπως και σε κάθε είδους τροφή  που εισάγεται για πρώτη φορά  στον οργανισμό ,θα πρέπει να το δώσετε αρχικά σε ελάχιστη ποσότητα και σιγά σιγά..
 
Ετσι ο οργανισμός θα το δεχτεί ευκολότερα  και θα μάθει να το αφομοιώνει.

Να θυμάστε πάντα πως για να κάνει καλό  το γιαούρτι στον αγαπημένο σας φίλο ,είναι σημαντικό να  να το χορηγείτε με μέτρο .

Το γιαούρτι είναι μία εξαιρετική  τροφή με πολλά  οφέλη και ευεργετικές ιδιότητες που για να λειτουργήσουν πρέπει να δίνεται με τον σωστό τρόπο.



Λία Αγγελοπούλου

                                                                              dog side stories