Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Γιατί ο σκύλος κάνει κύκλους ή σκάβει το κρεβάτι του πριν ξαπλώσει ;

 

 

 


 Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι οι πιο πολλοί σκύλοι λίγο πριν ξαπλώσουν να κοιμηθούν κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους  ή  σκάβουν και ξύνουν το κρεβάτι τους ,το μαξιλάρι τους ή το μέρος όπου ετοιμάζονται να κοιμηθούν.

Στα δικά μας μάτια μοιάζει σαν μια παράξενη διαδικασία ,ένα τελετουργικό που κάνουν σχεδόν πάντα πριν ξαπλώσουν.

 Κι  αν με το μυαλό σας δίνετε απαντήσεις για την περίεργη αυτή συμπεριφορά ,τι σημαίνει στην πραγματικότητα για εκείνους και από που προέρχεται ;

 

 

 Και κάνει κύκλους....

 Λίγο πριν ξαπλώσει στο σημείο που θέλει ,ο σκύλος κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του .

Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι επίβλεψη περιμετρικά της περιοχής όπου θα αναπαυθεί, προκειμένου να διαπιστώσει αν το σημείο αυτό είναι ασφαλές και άνετο για ύπνο.

Πρόκειται για μια ενστικτώδη διαδικασία που έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν,τότε που οι προγονοί του ζούσαν ελεύθεροι στη φύση. 

Εκτός από την επίβλεψη της περιμέτρου του χώρου,οι πρόγονοι του με αυτό τον τρόπο  (έστρωναν) το χορτάρι,τα φυλλώματα ή το χιόνι προκειμένου να ξαπλώσουν με μεγαλύτερη άνεση .

Οι κυκλικές αυτές κινήσεις ,τους βοηθούσαν να κάνουν το χώρο που θα κοιμηθούν πιο ομαλό και ασφαλή για ύπνο

  
Ανασκαφές ... για ταχτοποίηση και ρύθμιση θερμοκρασίας !

 Όταν ο σκύλος σκάβει το κρεβάτι του πριν ξαπλώσει ,στην πραγματικότητα....ταχτοποιεί το χώρο αυτό ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετος.

Έτσι ακριβώς έκαναν και οι προγονοί του σκάβοντας βαθύτερα στο έδαφος κι απομακρύνοντας φύλλα και κλαδιά.

Ταυτόχρονα με το σκάψιμο πιο βαθιά στο χώμα , πετύχαιναν καλύτερη θερμοκρασία,δηλαδή δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το Χειμώνα.

Αν λοιπόν ο σκύλος σκάβει έντονα πριν κοιμηθεί,εκτός από την άνεση επιδιώκει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία ,να δροσιστεί ή να ζεσταθεί στο χώρο που κοιμάται, ανάλογα με την εποχή και το περιβάλλον που βρίσκεται !


Ξύσιμο....με ταυτότητα !

 Άλλες φορές πάλι ο σκύλος είναι πιθανόν να ξύνει με μανία το κρεβάτι του ή το μέρος όπου ετοιμάζεται να κοιμηθεί.

Αν και πολλοί κηδεμόνες απορούν με αυτή τη συμπεριφορά ,ο λόγος που το κάνει είναι η οικειοποίηση της περιοχής.

Στα πέλματα των ποδιών του σκύλου υπάρχουν αδένες οι οποίοι εκκρίνουν την δική του προσωπική οσμή που αποτελεί και την ταυτότητα του.

Ξύνοντας λοιπόν έντονα με τα πέλματα του το χώρο που θα κοιμηθεί ,δηλώνει ότι είναι  ( δικός του ) πράγμα που τον κάνει να αισθάνεται περισσότερο ασφαλής.

Έτσι ακριβώς έκαναν και οι προγονοί του όταν διάλεγαν σημείο στη φύση να κοιμηθούν,αφήνοντας την προσωπική τους μυρωδιά σαν ένα μήνυμα  σε τυχόν εισβολείς ,πως αυτός ο χώρος είναι δικός τους.

Καμουφλάζ και κρύψιμο.

Άλλος ένας λόγος  που σκάβει ο σκύλος το κρεβάτι του  είναι γιατί κάποιες στιγμές αισθάνεται την ανάγκη να κρυφτεί και να καμουφλαριστεί έτσι ώστε να νιώσει περισσότερο ασφαλής.

Εκτός όμως από το να κρυφτεί ο ίδιος, μπορεί να προετοιμάζει το χώρο ώστε να κρύψει...κάποιο αγαπημένο του αντικείμενο ή κάποια λιχουδιά...για να την απολαύσει αργότερα 

Άλλωστε κι οι προγονοί του έκαναν το ίδιο...κρύβοντας και θάβοντας τα λάφυρα τους κάτω από το χώμα.

Σκάψιμο κρεβατιού και νευρική συμπεριφορά

Αν και το σκάψιμο του κρεβατιού θεωρείται μια συνηθισμένη και φυσιολογική συμπεριφορά για το σκύλο,υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή.

Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σκάβει σε υπερβολικό βαθμό το κρεβάτι του,τότε είναι πιθανόν να πρόκειται για σημάδι νευρικής συμπεριφοράς του σκύλου

Ελέγξτε τυχόν αλλαγές ,εντάσεις ,ή διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα και την καθημερινότητα του σκύλου που μπορεί να του έχουν προκαλέσει ανησυχία και προσπαθήστε να ανακαλύψετε το λόγο ή τους λόγους που μπορεί να τον στρεσάρουν ώστε να μπορέσετε να τον  βοηθήσετε.

Αν παρά την προσπάθεια σας δεν καταφέρετε να εντοπίσετε την αίτια της ανησυχίας και το σκάψιμο συνεχίζεται με πολύ έντονο τρόπο καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια ενός κτηνιάτρου ή ενός ειδικού!


Την επόμενη φορά που ο μικρός σας φίλος ετοιμάζεται για ύπνο και πριν ξαπλώσει κάνει αυτό τον τελετουργικό χορό...γύρω από τον εαυτό του ,θα ξέρετε ότι προετοιμάζει το ...χώρο του για όλους τους παραπάνω λόγους προκειμένου να έχει έναν απολαυστικό ύπνο.

Και μπορεί στα μάτια σας να είναι ο υπέροχος αγαπημένος σας σύντροφος,έχει όμως το δικό του τρόπο να αισθάνεται ήρεμος και ασφαλής.

Γι΄αυτό όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τη συμπεριφορά του,τόσο πιο καλά τον καταλαβαίνουμε !


Λία Αγγελοπούλου

                                                                                                            Dog side storries