Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Ενα σκυλάκι δώρο για τα Χριστούγεννα ; Για ξανασκεφτείτε το....

 

 

 




Τα Χριστούγεννα είναι κοντά κι όλοι αναζητούν ένα δώρο να χαρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τα παιδιά με τη σειρά τους ζητούν από τους γονείς το δώρο που πιο πολύ απ' όλα ονειρεύονται.

Και κάπου εκεί ανάμεσα στις κούκλες , τα αυτοκινητάκια ,τα ηλεκτρονικά παιγνίδια, έρχεται σαν ιδέα ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο δώρο...ένα σκυλάκι !

Τα παιδιά το ονειρεύονταν πάντα και το ζητούσαν με πάθος !

Πόση χαρά θα κάνουν στ΄αλήθεια όταν το πολυπόθητο σκυλάκι που ονειρεύονταν έρθει στο σπίτι σαν Χριστουγεννιάτικο δώρο ;

Πριν βιαστείτε να απαντήσετε πως είναι η πιο όμορφη ιδέα για.....ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ !
  
Όσο χαριτωμένο κι αν σας φαίνεται να χαρίσετε σαν δώρο ένα σκυλάκι τα Χριστούγεννα θα πρέπει πριν το αποφασίσετε να το σκεφτείτε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ !

Ένα σκυλάκι δεν είναι ...απλώς ένα δώρο !

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ σοβαρή , μεγάλη και μακροχρόνια
 δέσμευση !
 
 Η απόκτηση ενός σκύλου είναι και πρέπει να είναι μια σημαντική απόφαση που οφείλει να πάρει κάποιος μετά από πολλή σκέψη,ενημέρωση και συνειδητοποίηση της μεγάλης ευθύνης που έχει !
 
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των σκύλων που αγοράζονται σαν δώρο για τις γιορτές ...καταλήγουν στο δρόμο ή σε φιλοζωικές και δυστιχώς εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους !

Ο λόγος που συμβαίνει το πολύ δυσάρεστο αυτό γεγονός ,είναι γιατί οι άνθρωποι που τα απέκτησαν δεν είχαν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ευθύνης ,αλλά και τις ανάγκες που έχει πραγματικά ένας σκύλος !

Ένα κουταβάκι είναι αναμφισβήτητα ένα πανέμορφο χνουδωτό  πλάσμα ......
αλλά δεν είναι παιγνίδι !

Είναι ένα ζωντανό χνουδωτό μωράκι και σαν τέτοιο έχει πολλές ανάγκες ,χρειάζεται την τρυφερότητα,το χρόνο,την προσοχή και κυρίως τη θέληση για συνεχή φροντίδα και αγάπη σας.

Σαν πραγματικό μωρό θα χρειαστεί να του μάθετε τα πάντα για τον κόσμο σας ,θα χρειαστεί να το εκπαιδεύσετε ,να το περιποιηθείτε ,να το παίξετε,να το πάτε βόλτα,να του χαρίσετε πολλή από την προσοχή και το χρόνο σας.

Θα χρειαστεί να έρθετε αντιμέτωποι με πιθανές ζημιές που θα κάνει στο σπίτι ,στα έπιπλα και στα ρούχα σας ή ατυχήματα που θα συμβούν...μέχρι να του μάθετε να κάνει την ανάγκη του και να εκπαιδευθεί σωστά

Θα χρειαστεί άσκηση ,παιγνιδι,κυνηγητό ,παρακολούθηση και πολλή υπομονή από μέρους σας.

Θα αναζητήσει έναν ικανό αρχηγό στο πρόσωπό σας για να το καθοδηγεί κι αν δεν τον βρει θα προσπαθήσει να πάρει τα ηνία της αγέλης γι αυτό εσείς πρέπει να μάθετε κανόνες ,να βάλετε όρια και να του φέρεστε σωστά.

Είναι ένα ζωντανό πλάσμα που θα μεγαλώνει και που θα έχει συνέχεια την ανάγκη σας.

Περνώντας οι μέρες θα μεταμορφωθεί σε έναν κανονικό ενήλικα σκύλο και ανάλογα με τη φυλή που ανήκει θα αναπτύξει το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητές του.

Είστε σίγουροι ότι ταιριάζει στο δικό σας τρόπο ζωής  και ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις μικρές ή μεγαλύτερες ανάγκες του ;

Δε θα πρέπει επίσης να αγνοήσετε ότι το σκυλάκι απαιτεί το δικό του οικονομικό προυπολογισμό για τα εμβόλια του ,τις τροφές του ,την προίκα του,τις αποπαρασιτώσεις του,την υγιεινή,την περιποίηση και την πλήρη ιατρική του περίθαλψη καθώς και τυχόν έκτακτες ανάγκες που θα παρουσιαστούν.
 


Για όλους τους παραπάνω λόγους η επιλογή σας δεν πρέπει ποτέ να βασίζεται στην παρόρμηση ,τον αυθορμητισμό ή τον ενθουσιασμό.

Αν επιμένετε να πάρετε πραγματικά ένα σκυλάκι και είστε έτοιμοι για όλα τα παραπάνω ο πιο ασφαλής δρόμος και ο πιο σίγουρος είναι η ενημέρωση !

Σαν συνειδητοί υποψήφιοι κηδεμόνες ενημερωθείτε όσο περισσότερο μπορείτε για τη φυλή που επιθυμείτε να επιλέξετε και δείτε κατά πόσο μπορεί  αυτός να είναι ο ιδανικός σκύλος για σας.

Συγκεντρώστε πληροφορίες και αναζητήστε τους κατάλληλους εκτροφείς ,συζητήστε με άλλους κηδεμόνες και εκπαιδευτές.

Διαβάστε και μάθετε όσο μπορείτε περισσότερα και σκεφτείτε αν θέλετε και αν πραγματικά μπορείτε να αναλάβετε μια τέτοια μακροχρόνια δέσμευση και ευθύνη.

Είναι πολύ σημαντικό να είστε σίγουροι ότι υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος που θα αναλάβει τη φροντίδα του σκύλου η οποία θα είναι σε καθημερινό επίπεδο.

Πρέπει να σκεφτείτε επίσης αν το σκυλάκι αυτό θα χωράει στη ζωή σας όποια αλλαγή κι αν υπάρξει σε αυτή !

Αν πρόκειται για παιδιά που ζητούν επίμονα ένα σκυλάκι ,φροντίστε να γίνει πρώτα η σωστή και απαραίτητη ενημέρωση για το τι πραγματικά σημαίνει να το αποκτήσουν.

Ένα άλλο συχνό λάθος που γίνεται την περίοδο των γιορτών,είναι ότι αγοράζεται ένας σκύλος σαν δώρο για κάποιον άλλο.

Αυτό πολλές φορές όσο όμορφο κι αν φαίνεται έχει  δυσάρεστες συνέπειες  αν ο υποψήφιος κηδεμόνας δεν είναι έτοιμος ή δεν έχει την ανάλογη διάθεση να ασχοληθεί ή να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.

Αν λοιπόν μετά από όλα αυτά επιμένετε ακόμα να πάρετε ένα σκυλάκι τότε θα ξέρετε πως αυτός ο μικρός σύντροφος δε μπορεί να είναι μόνο ένα δώρο για τα Χριστούγεννα ...αλλά για όλη του τη
 ζωή !

Αναζητήστε το με το σωστό τρόπο,ενημερωθείτε και μάθετε να περιμένετε ,γιατί πρόκειται για έναν αληθινό σύντροφο πολλών χρόνων.

Μπορείτε ακόμα να υιοθετήσετε και ένα αδέσποτο ζωάκι χαρίζοντας ένα υπέροχο σπίτι και μια ευκαιρία σε μια ταλαιπωρημένη ψυχούλα.

 Η υιοθεσία είναι μια πράξη υπέρτατης αγάπης αλλά και ευθύνης και θα κερδίσετε την απέραντη ευγνωμοσύνη ενός πλάσματος για πάντα.




Γι΄ αυτό λοιπόν αν θέλετε να κάνετε δώρο ένα σκυλάκι ....ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ !

Η άγνοια και η έλλειψη ενημέρωσης οδηγούν σε δυσάρεστες καταστάσεις και δυστιχώς πολλά σκυλάκια αλλάζουν χέρια ή μένουν άστεγα.

Βοηθήστε με το δικό σας τρόπο να σταματήσουν να γεμίζουν οι δρόμοι με εγκαταλελειμμένα σκυλάκια μετά τα Χριστούγεννα, όταν τα φώτα των γιορτών και η μαγεία τους σβύσουν.

ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ,ενημερωθείτε ,και υπεύθυνα αποφασίστε !

Ένα σκυλάκι δεν είναι απλά ένα δώρο για τα Χριστούγεννα !

Είναι ο καλύτερος,ο πιο πιστός και αγαπημένος μας σύντροφος για όλη του τη ζωή και σαν τέτοιος μας χρειάζεται συνέχεια !
Μας χρειάζεται ... ΠΑΝΤΑ !


Είναι ένας αληθινός φίλος ζωής !





Λία Αγγελοπούλου   




                                                                                                                       dog side stories