Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Airedale Terrier (Έρντεϊλ Τέρριερ)

                                              

                                              Ο βασιλιάς των Τέρριερ !

 



Ομάδα :4 Τέρριερ
Χώρα Καταγωγής:Μεγάλη Βρετανία
Ύψος : 56 - 61 εκ.
Βάρος : 21- 27   κιλά
Εκπαίδευση : Χρονοβόρα
Περιποίηση : Κανονική
Χρώμα : Μαύρο με πυρόξανθο.





Ιστορία :
Το  Airedale Terrier αποκαλείται ο βασιλιάς των Τέριερ και είναι το μεγαλύτερο της ομάδας του.

Αρχικά   η εμφάνιση του ήταν πολύ διαφορετική από τον τύπο που γνωρίζουμε σήμερα  και ήταν γνωστό σαν Waterside και  Bingley Terrier.

Με το πέρασμα του χρόνου διασταυρώθηκε με το  Otterhound αποκτώντας έτσι νέα χαρακτηριστικά αλλά και περισσότερες ικανότητες.

Η φυλή χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι τρωκτικών, μικρών θηραμάτων,ακόμα και ψαριών και πήρε το όνομα της από την κοιλάδα του Aire  στην Αγγλία.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης  σαν κυνηγός και μεγαλύτερων θηραμάτων στην Ινδία ,τον Καναδά και την Αφρική ,ενώ κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε σαν αστυνομικός σκύλος,φύλακας ,αλλά και σκύλος πολλών καθηκόντων.

Σήμερα το Airedale Terrier  είναι  γνωστό σε όλο τον κόσμο



Ιδιοσυγκρασία :
Έξυπνο,δυναμικό,ανεξάρτητο,με μεγάλη αυτοπεποίθηση,το Airedale Terrier έχει ισχυρή προσωπικότητα και εκφραστικό,φιλικό  χαρακτήρα.

Επάγρυπνο,ενεργητικό,γεμάτο ζωντάνια και χαρούμενη,παιγνιδιάρικη διάθεση ,λατρεύει την  περιπέτεια και είναι συνεχώς έτοιμο για δράση.

Ατρόμητο,ανθεκτικό,ακούραστο και επίμονο, διαθέτει πολλές ικανότητες και ζωηρό ταπεραμέντο,


Το Airedale Terrier είναι ένας πολύ πιστός σκύλος και δένεται βαθιά με τον κηδεμόνα του αλλά και ολόκληρη την οικογένεια του και επιθυμεί να συμμετέχει σε πολλές δραστηριότητες μαζί τους.

Είναι πολύ εκδηλωτικό ,στοργικό αλλά και προστατευτικό με τους αγαπημένους του  και λειτουργεί με μεγάλη γενναιότητα αν παραστεί ανάγκη.

Γίνεται εξαιρετικός φύλακας και αν αντιληφθεί κάτι παράξενο, ένα κίνδυνο ή ότι παραβιάζεται το σπίτι της οικογένειας του ,θα δράσει σαν ...κεραυνός εν αιθρία !


Το Airedale Terrier είναι καλό με τα παιδιά αλλά θα πρ΄πει να μάθουν από μικρά να του συμπεριφέρονται με το σωστό τρόπο.

Με τους ξένους είναι αρχικά επιφυλακτικό μέχρι να κατανοήσει τις προθέσεις τους,ενώ οι φίλοι της οικογένειας είναι οπωσδήποτε και δικοί του φίλοι.

Με τους άλλους σκύλους έχει την τάση να γίνεται κυριαρχικό ,γι ΄αυτό η κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη από πολύ μικρή ηλικία,ενώ παράλληλα είναι μια φυλή που θα απαντήσει αν προκληθεί.

Με τις γάτες και τα μικρά κατοικίδια ζώα χρειάζεται προσοχή καθώς είναι ένας κυνηγός μικρών θηραμάτων,αλλά θα τα πάει καλά αν έχει μεγαλώσει μαζί τους ή αποτελούν μέλη της οικογένειας του.



Εκπαίδευση :
Το  Airedale Terrier είναι πολύ έξυπνο και παρατηρητικό κι έχει την τάση να αντιλαμβάνεται αμέσως τι του ζητά κ΄ποιος να κάνει.

Ταυτόχρονα όμως έχει μια ανεξάρτητη ,κυριαρχική φύση κι αρκετό πείσμα γι΄αυτό η εκπαίδευση του πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς.

Ο κηδεμόνας του πρέπει να έχει ικανότητα φυσικού αρχηγού και παράλληλα μεγάλη υπομονή,σταθερότητα ,συνέπεια και ηρεμία στον τρόπο κατάρτισης του.

Χρειάζεται διαρκής επαναλήψεις και διάφορα ερεθίσματα που να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του.

Οι αυστηρές μέθοδοι δεν αποδίδουν καθώς πρόκειται για έναν ευφυή σκύλο που πρέπει πρώτα να κατανοήσει και να εμπιστευθεί για να αποδώσει και να βγάλει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του.

Ωστόσο ο κηδεμόνας του  θα πρέπει να του θέσει όρια από την αρχή .









Άσκηση :
Το  Airedale Terrier είναι πολύ δραστήριο και διαθέτει μεγάλα αποθέματα ενέργειας.

Έχει ανάγκη από μεγάλους καθημερινούς περιπάτους και παιγνίδι για να κρατηθεί σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση.

Επίσης χρειάζεται ευκαιρίες για ελεύθερο τρέξιμο σε ασφαλή περιφραγμένο χώρο καθώς και αποδράσεις στην ύπαιθρο με τους αγαπημένους του.

Λατρεύει τις εκδρομές στη φύση,την περιπέτεια και μπορεί άνετα να σας συνοδέψει στην πεζοπορία ή στις βόλτες σας με το ποδήλατο.

Εξαιτίας της εξυπνάδας και της φυσικής του κατάστασης μπορεί να τα πάει πολύ καλά σε διάφορα κυναθλήματα ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί με τον καλύτερο τρόπο τόσο η σωματική όσο και η ψυχική του υγεία.




Συνθήκες ζωής :
Το  Airedale Terrier δεν συνισταται για τη ζωή μέσα σε ένα διαμέρισμα λόγω της μεγάλης ενεργητικότητας του.

Είναι αρκετά δραστήριο σε εσωτερικούς χώρους και συνεχώς αναζητά ένα τρόπο να ασχοληθεί.

Αν παρόλα αυτά ζει σε διαμέρισμα θα πρέπει να ικανοποιούνται όλες του οι ανάγκες σε άσκηση και εκτόνωση και να του παρέχονται συχνά ευκαιρίες για δράση εκτός σπιτιού.

Μια αυλή θα ήταν ιδανική για τη φυλή αυτή,ενώ θα απολάμβανε στο έπακρο τη ζωή σε ένα σπίτι κοντά στην ύπαιθρο.

Όπως όλα τα Τερριερ έχει την τάση να σκάβει γι΄αυτό να ελέγχετε συχνά τον εξωτερικό χώρο και την περίφραξη.



Υγεία :
Το Airedale Terrier είναι γενικά μια ανθεκτική φυλή .

Είναι επιρρεπές στη δυσπλασία του ισχίου,τον υποθυρεοειδισμό ,τη συστροφή στομάχου ,
τις αλλεργίες- δερματικές λοιμώξεις και τις οφθαλμικές παθήσεις.


Περιποίηση :
Το  Airedale Terrier διαθέτει σκληρό , διπλό μανδύα που εκτός από το εβδομαδιαίο βούρτσισμα χρειάζεται  αφαίρεση τριχώματος με το χέρι και καλλωπισμό τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ώστε να διατηρηθεί σε καλή φυσική κατάσταση,

Η χαρακτηριστική γενειάδα της φυλής χρειάζεται καθάρισμα μετά το φαγητό καθημερινά για να απομακρύνονται τα υπολείμματα τροφών.

Το Airedale Terrier αποβάλει ελάχιστα έως καθόλου τρίχωμα ιδιαίτερα αν ο μανδύας διατηρείται περιποιημένος.



Έξυπνο,δραστήριο,γενναίο,δυναμικό και με χαρακτηριστική εμφάνιση,το Airedale Terrier δίκαια θεωρείται ο Βασιλιάς των Τέρριερ!

Ανεξάρτητο,ζωηρό ,γεμάτο αυτοπεποίθηση και με έναν εκδηλωτικό ,φιλικό χαρακτήρα ξεχωρίζει
τόσο για τις ικανότητες όσο και για την ιδιοσυγκρασία του.

Εξαιρετικά πιστό,προστατευτικό, και ατρόμητο,αγαπά τη δράση ,θα σας παρασύρει στην περιπέτεια και θα σας ακολουθήσει με χαρά  στις αποδράσεις σας,χαρίζοντας σας απίστευτες στιγμές!

 Θα είναι πάντα για εσάς που τον επιλέξατε ένας ξεχωριστός,τολμηρός,προστατευτικός,εκδηλωτικός και ιδιαίτερα μοναδικός φίλος που θα σας γοητεύει καθημερινά,θα σας ξαφνιάζει και θα σας κερδίζει με τα κατορθώματα του.

Άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο!




Λία Αγγελοπούλου




                                                                                          dog side stories