Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Fox Τerrier Smooth ( Φοξ Τέρριερ Λειότριχο )


                                                      Ο περιπετειώδης εξερευνητής !






Ομαδα : 3 Τέριερ
Χώρα Καταγωγής : Μεγάλη Βρετανία
Ύψος : 33 - 40 εκ.
Μέγεθος : 6 - 9 κιλά
Εκπαίδευση : Χρονοβόρα
Περιποίηση : Ελάχιστη
Χρώμα : Λευκή βάση με υπόξανθο,καφέ η μαύρο.


Το Fox Τerrier Smooth είναι από τους παλαιότερους σκύλους Τέρριερ που προέρχονται από τη Βρετανία.

Οι αγρότες της εποχής χρειάζονταν ένα δραστήριο και ανθεκτικό σκύλο που να τους βοηθάει να απαλλαγούν από τις αλεπούδες ,τους αρουραίους αλλά και τα ζωύφια .

Το Fox Τerrier Smooth είναι ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος ενεργητικός ,πανέξυπνος , δυναμικός και με ισχυρό ένστικτο κυνηγίου και μπορούσε με αυτά του τα προσόντα να ανακαλύψει ,να σκάψει και ξετρυπώσει από τις φωλιές και τις κρυψώνες τους τα επιβλαβή για τις αγροτικές περιοχές ζώα.

Για πολλά χρόνια το Fox Τerrier Smooth και το Fox Τerrier Wire θεωρούνταν η ίδια φυλή αλλά με την πάροδο του χρόνου σε πολλά μέρη του κόσμου διαχωρίστηκαν και πλέον θεωρούνται δύο διαφορετικές φυλές.



Το Fox Τerrier Smooth είναι ένας χαρούμενος ,τολμηρός ,γενναίος και αξιαγάπητος σκύλος !

Δραστήριος ,δυναμικός ,περίεργος και πολύ έξυπνος είναι πάντα μέσα σε όλα και λατρεύει την εξερεύνηση και το παιγνίδι.

Παρά το μικρό του μέγεθος είναι πολύ ανθεκτικός και ακούραστος και βρίσκεται διαρκώς σε εκγρήγορση.

Είναι ένας σκύλος πιστός  ,αφοσιωμένος και πολύ στοργικός με τους δικούς του ανθρώπους.




Το Fox Τerrier Smooth είναι παιγνιδιάρικο και τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά με τα παιδιά .

Είναι λίγο επιφυλακτικό στην αρχή με τους ξένους ,και γίνεται άριστος προειδοποιητικός φύλακας

Με τη σωστή κοινωνικοπόιηση θα τα πάει καλά με τα άλλα σκυλιά αλλά χρειάζεται εξαιρετική προσοχή με μικρότερα κατοικίδια ζωάκια γιατί έχει πολύ ισχυρά ένστικτα κυνηγίου.




Το Fox Τerrier Smooth είναι πολύ έξυπνο ,μαθαίνει γρήγορα και αντιλαμβάνεται εύκολα.

Μπορεί να μάθει να κάνει πολλά κόλπα αλλά χρειάζεται μεθοδικότητα ,συνέπεια και πολλή υπομονή καθώς είναι πεισματάρικο κάποιες φορές ,ενώ η προσοχή του  αποσπάται εύκολα.




Χρειάζεται σταθερή ηγεσία και συνεπή αρχηγό καθώς είναι αρκετά κυριαρχικός σκύλος και θα προσπαθήσει αρκετές φορές να περάσει το δικό του.

Είναι επίσης παρορμητικό και ενθουσιώδες και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αναριχηθεί στην κορυφή της αγέλης.

Γι αυτό ο ιδιοκτήτης του πρέπει να του ασκεί επιβολή  από νωρίς για να αποφύγει διάφορα θέματα συμπεριφοράς ,όπως η κτητικότητα των παιγνιδιών ,η φύλαξη της τροφής  ,το γρύλισμα στο πλησίασμα του πιάτου και πολλά άλλα.



Το Fox Τerrier Smooth είναι ένας πολύ ενεργητικός σκύλος που χρειάζεται μεγάλη σωματική και πνευματική άσκηση .

Έχει ανάγκη από καθημερινή βόλτα μεγάλων αποστάσεων , μπορεί άνετα να σας συνοδεύσει και στο τζόκιγκ και απολαμβάνει το δυναμικό παιγνίδι.

Επίσης του αρέσει πάρα πολύ το ελεύθερο τρέξιμο αλλά να τον αφήνετε να τρέχει μόνο σε ασφαλή η περιφραγμένο χώρο γιατί  λατρεύει την εξερεύνηση και μπορεί εύκολα να ξεφύγει και να απομακρυνθεί.

Επειδή είναι πολύ δραστήριος και  με πολύ υψηλά επίπεδα ενέργειας σκύλος ,χρειάζεται εκτόνωση και άσκηση για να μη στρεσάρεται.

Επίσης να τον κρατάτε πάντα με λουρί αν υπάρχουν άλλα μικρά ζωάκια γύρω ,γιατί το ένστικτο κυνηγίου του είναι πολύ ισχυρό.



Οι αισθήσεις του είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες !

Εχει επίσης αξιοσημείωτη όραση !

Το Fox Τerrier Smooth είναι ένας ( ομιλητικός ) σκύλος ,καθώς γαυγίζει αρκετά και προειδοποιεί πάντα για οτιδήποτε περίεργο δει η ακούσει.




Ρίχνει το τριχωμά του δύο φορές το χρόνο και το μαδημά του είναι μέτριο.

Χρειάζεται βούρτσισμα για να διατηρήται σε καλή υγεία και να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες του μανδύα του αλλά και τυχόν αγκαθια και σκόνες.




Ατρόμητος ,περιπετειώδης ,με καλή μνήμη και ατείρευτη ενέργεια γίνεται ένας υπέροχος οικογενειακός σκύλος για δραστήριες οικογένειες.

Παιγνιδιάρης ,ακούραστος ,πολύ αφοσιωμένος και στοργικός αλλά πάράλληλα ανθεκτικός και γενναίος αποτελεί έναν άγρυπνο δραστήριο σύντροφο με έντονο ταπεραμέντο.




Αυθόρμητος και γεμάτος ζωντάνια,εκδηλωτικός θα εισβάλει στη ζωή σας σα σίφουνας, θα την πλημμυρίσει με ενθουσιασμό και χαρά και θα σας παρασύρει με το δικό του τρόπο έτσι όπως μόνο ένα Fox Τerrier  ξέρει να κάνει...






Λία Αγγελοπούλου                       



                                                                                                                                dog side stories