Το γάβγισμα είναι ένας από τους τρόπους επικοινωνίας των σκύλων.
Ενας τρόπος ο οποίος τους διευκολύνει ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει οπτική επαφή και σε περιπτώσεις ...συνομιλίας η και αντιπαράθεσης από απόσταση μέσω του ήχου.
Οι σκύλοι χρησιμοποιούν το γάβγισμα για να επικοινωνήσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με μας τους ανθρώπους.
Ο τρόπος με τον οποίο γαβγίζουν οι σκύλοι διαφέρει ανάλογα με την αιτία.
Ας δούμε λοιπόν πότε και γιατί γαβγίζουν οι σκύλοι ώστε να τους καταλάβουμε καλύτερα.
Οταν είναι σε επιφυλακή :
Οι σκύλοι γαβγίζουν προειδοποιητικά όταν θέλουν να ειδοποιήσουν την αγέλη αλλά και την οικογένειά τους για κάθε πιθανότητα εισβολής στο χώρο τους.
Το γάβγισμα τους εδώ αποτελεί μια μορφή συναγερμού ώστε να τεθεί σε ετοιμότητα η αγέλη-οικογένεια.
Κάποιες φυλές έχουν πολύ αναπτυγμένη αυτή την ιδιότητα,με αποτέλεσμα να γίνονται εξαιρετικοί φύλακες,
Σύμφωνα με έρευνες οι σκύλοι γαβγίζουν εντονότερα όταν αντιλαμβάνονται την ανασφάλεια και το φόβο των ιδιοκτητών τους.
Όταν φοβούνται :
Όταν ένας σκύλος νιώσει φόβο αρχίζει να ...καλεί σε βοήθεια την αγέλη η τον ιδιοκτήτη του !
Πολλοί σκύλοι που αισθάνονται ανασφάλεια και πανικό μένοντας μόνοι στο σπίτι, ξεσπούν σε έντονο γαύγισμα καλώντας πίσω τον ιδιοκτήτη τους.
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ένα τέτοιο γάβγισμα φόβου και ακόμα κι οι αλλαγές στο πρόγραμμα και τις συνήθειες ενός σκύλου μπορούν να συμβάλουν σε αυτό.
Όταν εκτονώνονται :
Οι σκύλοι χρειάζονται οπωσδήποτε καθημερινή εκτόνωση της ενέργειάς τους και αυτό τους το προσφέρει η άσκηση,η βόλτα,το παιγνίδι και οι διάφορες ασχολίες
.Αν ένας σκύλος δεν έχει ερεθίσματα και ευκαιρίες να εκτονώσει την ενέργειά του θα το κάνει...γαβγίζοντας.
Όταν δεν είναι κοινωνικοποιημένοι :
Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους από τα πιο κοινωνικά πλάσματα,έχουν μεγάλη ανάγκη την επαφή γι' αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να κοινωνικοποιούνται από πολλή μικρή ηλικία ακόμα .
Όσοι σκύλοι δεν κοινωνικοποιήθηκαν αρκετά η και καθόλου όταν ήταν κουτάβια ,η δεν είχαν την ευκαιρία να βιώσουν διάφορες άγνωστες καταστάσεις (άλλους σκύλους,ανθρώπους,θορύβους και διαφόρων ειδών συνθήκες) αναπτύσσουν συχνά φοβίες και ανασφάλειες που οδηγούν σε γάβγισμα χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
Οι σκύλοι είναι πολύ έξυπνα πλάσματα.
Όταν αντιληφθούν ότι με το γάβγισμά τους μπορούν να καταφέρουν να κάνουν η να πάρουν αυτό που θέλουν πολύ,τότε το γάβγισμα τους θα γίνει επίμονο !
Με αυτό τον τρόπο ο σκύλος προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή.
Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που ο σκύλος καταφέρνει αυτό που θέλει με το γάβγισμα,ενθαρρύνεται να το επαναλάβει.
Όταν ζητούν την προσοχή :
Εδώ ο σκύλος γαβγίζει για να δείξει την απογοήτευσή του που δε του δίνεται η προσοχή που θα ήθελε, η ο ιδιοκτήτης αρνείται να υποκύψει σε αυτό που του ζητά ο σκύλος και πιθανόν τον απομακρύνει και από το χώρο.
Ο σκύλος εκτονώνεται γαβγίζοντας έντονα.
Όταν χαίρονται :
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Υπάρχουν φυλές που από τη φύση τους είναι ...ομιλητικές.
Έχουν μέσα στο χαρακτήρα τους την ανάγκη και την ιδιότητα να εκδηλώνονται με αυτό τον τρόπο ακόμα κι όταν χαίρονται,όταν παίζουν η προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους ιδιοκτήτες τους.
Καλό είναι να ενημερωνόμαστε σωστά πρωτού επιλέξουμε μια φυλή ώστε να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της .
Οι σκύλοι αυτοί που είναι πιο ομιλητικοί από χαρακτήρα, θεωρούν το γαύγισμα σαν κάτι ευχάριστο και είναι κάτι που δύσκολα κόβεται.
Όταν εργάζονται :
Πολλοί σκύλοι είναι αυτοί που γαβγίζουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης μιας εργασίας.
Πχ Πολλά ποιμενικά γαβγίζουν έντονα στην προσπάθειά τους να μαζέψουν και να οδηγήσουν τα κοπάδια η ακόμα και άλλες φυλές όπως τα κυνηγόσκυλα κατά τη διάρκεια μιας καταδίωξης ενός θηράματος.
Το γάβγισμα εδώ χρησιμοποιείται από τους σκύλους στην προσπάθεια ελέγχου του κινούμενου αντικειμένου .
Το κινούμενο αντικείμενο μπορεί να είναι κάποιο θήραμα,αλλά ακόμα και ποδήλατα,μηχανάκια η αυτοκίνητα μέσα στην πόλη.
Όταν ... μιμούνται :
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί όταν βρίσκονται πολλοί σκύλοι μαζί συγκεντρωμένοι σε ένα μέρος και ξαφνικά αρχίσει να γαβγίζει ο ένας.
Αμέσως όλοι οι υπόλοιποι αρχίζουν να τον μιμούνται και να τον ακολουθούν ηχητικά..
Όταν είναι άρρωστοι :
Οι σκύλοι μπορεί να οδηγηθούν σε έντονο γαύγισμα και σε περιπτώσεις που εμφανίσουν κάποια πάθηση η έχουν έντονους πόνους σε κάποιο σημείο του σώματός τους.
Μόνο η αντιμετώπιση και η ιατρική λύση του προβλήματος που κάνει το σκύλο να πονάει μπορεί να σταματήσει αυτό το γάβγισμα
Όταν βρίσκονται στην τρίτη ηλικία. :
Παρατηρείται σε κάποιους ηλικιωμένους σκύλους που έχουν περάσει το 8ο με 9ο χρόνο της ηλικίας τους,να αρχίσουν να γαβγίζουν ξαφνικά χωρίς κανένα συγκεκριμένο λόγο.
Η εξασθένηση της ακοής και της όρασης και η πιθανή εμφάνιση μιας ασθένειας που μοιάζει με τη νόσο Αλτσχάιμερ των ανθρώπων, η C.D.S (cognitive dysfunction syndrome -Σύνδρομο Γνωστικής Ανεπάρκειας) μπορεί να προκαλέσουν αυτή τη συμπεριφορά.
Όταν...δεν υπάρχει λόγος :
Πρόκειται για πραγματικές κρίσεις γαβγίσματος που μπορεί να συνοδεύονται κι από άλλες συγκεκριμένες κινήσεις όπως το κυνηγητό της ουράς.
Οι σκύλοι που γαβγίζουν με αυτό τον τρόπο,συδιάζουν διάφορες κινήσεις που στην πραγματικότητα είναι εντελώς χωρίς ουσία ,αλλά που γι αυτούς είναι ενοχλητικές.
Πχ το κατέβασμα ενός αντικειμένου από μια συγκεκριμένη θέση,το άνοιγμα ενός ντουλαπιού,το άκουσμα ενός συνηθισμένου καθημερινού αλλά παράξενου για τα αυτιά τους θορύβου.
Όπως και να έχει δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το γάβγισμα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας των σκύλων.
Αν καταλάβουμε το πότε και το γιατί το κάνουν, είναι ευκολότερο να το αντιμετωπίσουμε ,να το προλάβουμε και κάποιες φορές να το κατανοήσουμε.
Άλλωστε αυτό ακριβώς που θέλουμε εμείς από το σκύλο μας ,είναι και αυτό που εκείνος θέλει από εμάς.
Την επικοινωνία !
Λία Αγγελοπούλου
dog side stories